Šátečky lepší než z krámu
Super tip na snídani, svačinu i na zamrazení na "horší časy".
A jde to rychle a levně.
Potřebujeme:
těsto:
500 g hladké mouky pšeničné OO
půl hrnku cukru a půl sáčku vanilkového cukru
špetka soli
hrnek vlažného mléka
2 vajíčka
půl hrnku rozpuštěného másla nebo Hery (3 cm plátek)
půl kostky droždí
citronová kůra
náplň:
tvaroh měkký
cukr, van. cukr, citron kůra i šťáva, vanilkový pudink prášek, trošku mléka, příp. rozinky
drobenka:
máslo, pol. mouka, cukr
vajíčko na potření
- v mléce rozmíchat droždí, vajíčka a tuk, nalít do pečky, přisypat zbytek surovin a zapnout na program...třeba Basic a nechat udělat a vykynout těsto - trvá to tak hodinu a půl.
- pečku vypnout, těsto vyndat, na válu rozválet na placku 1 cm vysokou
- rádýlkem nakrájet na čtverce cca 10x10
- plníme tvarohem umíchaným s cukrem, van. cukrem, citr. kůrou i šťávou a podle potřeby zahuštěným suchým vanilkovým pudinkem
(máme-li tvaroh v kostce, tak malinko naředíme mlékem a pudinku dáme 1/3. Vaničkový tvaroh neředíme a dáme pudinku půlku)
- spojíme rohy těsta proti sobě
- potřeme rozšlehaným vajíčkem
- posypeme drobenkou (máslo, pol. mouka, cukr)
- pečeme při 200 st. 15-20 min. do zlatohněda
Krásné pečení přeje Evča
Komentáře
Přehled komentářů
Ahoj Evčo,děkuji za vynikající recept na šátečky.Jsou opravdu lepší,než z krámu.Problém je ale ten,že je budu muset péct pořád.Mirka
Výborné - jak jinak!!!!!!
(Věrka (HC - Veverka75), 26. 3. 2008 15:10)Šátečky jsou vynikající. S těstem se výborně pracuje, nelepí se, netrhá, krásně vykynulo a ještě líp vyskočilo v troubě. Plnila jsem i marmeládou, skoro vůbec nevytekla ven. Jen jsem vynechala drobenku - manžel ji moc nemusí, ale i bez ní jsou šátečky opravdu skvělé.
Mňam,mňam
(Mirka, 31. 1. 2009 16:21)