Domácí chlebový kvásek
Chybí vám v chlebíčku ta dobrá nakyslá chuť? Chcete si udělat úplně svůj chlebíček - bez kupovaného droždí? Máte rády krkonošské kyselo?
Potřebujete jen jednu věc: domácí kvásek!
Připravte si misku, do té nalijte převařenou a vychladlou vodu. Do ní rozmíchejte žitnou mouku chlebovou
(příp. celozrnou žitnou nebo směs obou druhů). Mělo by vzniknout hustší těsto jako na knedlíky.
Přiklopte potr. fólií a dejte "někam nahoru" - já dávám na ledničku. Je tam teplo a nemůžou tam holčičky ani kocour.
1. den: nevšímejte si toho.
2. den: odklopte fólii a očichejte. Začíná to malinko kysnout. Přimíchejte lžíci žitné mouky a přiklopte.
3. den: máte toho plnou misku, těsto je samá bublina, je řídké a kysele voní - máte kvásek!
- ten můžete buď hned spotřebovat, nebo jej "krmit" - každý den vmícháte pár lžic mouky, aby měly kvasinky živiny.
Proces kvasení se hodně zpomalí v ledničce, lze tam uchovávat "bez krmení" kvásek cca týden.
-------------------------------------------------------------------------
Fígl: chcete-li kvasný proces urychlit, dejte do základní směsi na výrobu kváseku špetičku sušeného droždí.
Otestováno: ze svého kvásku jsem pekla dva chleby a byly moc moc dobré. První den křupavé, druhý krásně vláčné a voňavé. Nakynuly za 3 hodiny v ošatce, pak jsem je překlopila na plech s papírem, potřela vodou a upekla.
Tak kynutí zdar!
Evča
Komentáře
Přehled komentářů
kvásek může se rozmnožovat dlouho jak dlouho chceš neboli potřebuješ a rači se zeptejte nějakého pekaře který vám to snad řeknou a snad prodá kvásek
komentář
(dana, 19. 8. 2008 13:15)Chci se zeptat, zda se dá takový kvásek použít i do domácí pekárny? Není mi taky jasné, z jakého množství asi mám kvasek "založit"? A dále - při krmení, když mám vmíchat vždy pár lžíc mouky - přidává se i voda? a kolik? A jak dlouho se dá takto kvásek živit?
Re: komentář
(pavel, 23. 11. 2013 23:19)kvásek může se rozmnožovat dlouho jak dlouho chceš neboli potřebuješ a rači se zeptejte nějakého pekaře který vám to snad řeknou a snad prodá kvásek
Kváskový chléb je výborný
(dobreazdrave.cz, 3. 11. 2012 10:16)
a i bez klasického droždí. Nejde o to, nabublinkovat těsto, ale kvásek enzymaticky štěpí proteiny v mouce, což kvasnice nedokážou, jen bublají. Možná napoprvé se to nepodaří, ale pak stačí už jen kvásek udržovat v ledničce a máte zaručené skvělý domácí a kvalitní chléb.
http://dobreazdrave.cz/zalozeni-kvasku/
kvásek
(Evča-admin, 27. 8. 2008 19:42)
Holky,
já ten kvásek dělám od oka. Normálně moc nevážím, leda tak poprvé a pak si už pamatuji, jak to má vypadat.
Na kvásek dávám necelý hrnek vody a přisypávám mouku, aby to mělo hustotu knedlíkového těsta a nechám na teple. Kvašením to řídne.
Při zadělávání chleba dám plus mínus 2 deci kvásku a pro jistotu ještě kousek kvasnic.
Při udržování - je zřídlý, tak přidám mouku, když je to moc, tak trošku vody.
Není to těžký, prostě přiměřeně, přiměřeně.
Kvásek držím asi 10 dní, pak dělám nový.
Evča
Kvásek
(Eva, 27. 8. 2008 12:17)Evi,kolik čeho se dává na kvásek,mouka,voda?A kolik se pak přidává a kolik kvásku se dává na upečení chlaba?Díky Eva
Kváskový chleba - recept
(Evča-admin, 26. 2. 2008 9:33)
Jani, recept na chlebík máš hned nahoře. Je to ten kulatý bochníček - ošatkový kváskový.
Evča
Komentář
(Jana, 26. 2. 2008 9:15)Evi, díky za typ, ale nemohla bys přidat i receptík? Jak ten chlebík děláš? Mám spoustu receptů, ale nevím, jak tam dostat tento kvásek a chtěla bych nějaký chlebík s kváskem ochutnat. Díky
Re: komentář
(pavel, 23. 11. 2013 23:20)